YO3KSR
radioclubul Bucuresti al Societatii Romane a Radioamatorilor

...when anything fails, ham radio!

    TEHNOPOL - Baloane HALO in ianuarie 2014

    In zilele de 14 si 15 Ianuarie 2014 se incearca lansarea a doua baloane de mare altitudine cu scopul de colectare a particulelor generate de dezintegrarea cometei ISON la trecerea pe langa Soare spre finalul anului trecut. Lansarile vor avea loc din zona Buzaului cu zona estimata de recuperare pe directia Sud-Est.

    Primul balon TEHNOPOL-1 va fi lansat pe data de 14 Ianuarie 2014 la ora 7:30 AM si va contine echipament de monitorizare in VLF a urmelor radio generate de particulelor cometei ISON (precum si a altor meteori) la “intrarea” in atmosfera.

    Al doilea balon TEHNOPOL-2 va fi lansat pe 15 Ianuarie 2014 la ora 7:30 AM si va contine un system automatizat de colectare a particulelor cometei ISON (precum si a altor meteori). Sistemul automatizat va deschide paletele colectoare la peste 20 km si le va inchide inainte de burst-ul balonului.

    Ambele baloanele vor avea instalate un emitator APRS care va emite balize cu locatia, viteza precum si date telemetrie masurate in timpul zborului. Balizele vor putea fi urmarite atat pe 144.800 Mhz cat si pe www.aprs.fi sub indicativul YO4SJI.

    Desi conditiile de zbor sunt dificile, curentii de la mare altitudine avand viteze destul de mari (specifice anotimpului de iarna) riscam aceste zboruri deoarece in aceasta perioada Pamantul trece prin zona orbitala care contine “resturile” cometei ISON.

    Evident ca orice ajutor din partea radioamatorilor cu urmarirea acestor baloane este binevenit, fie de acasa de la statia “fixa” fie prin deplasare la Buzau. Va asteptam cu o cafea buna in diminetile respective!

    Misiunile au fost proiectate si construite de Florin Mingireanu, Ionel Fertu si Aurel Chirila acestia fiind de altfel echipa care va efectua lansarile si urmarirea baloanelor.

    Urmarirea baloanelor se va realiza concomitent cu doua statii mobile TMD 710. Echipa de urmarire va fi de asemenea activa pentru comunicatii voce (acceptam doar incurajari :D) pe frecventele:

    438,775 Mhz, shift negativ -7.6 Mhz, CTCSS 203.5 Hz

    439,000 Mhz. shift negativ -7.6 Mhz, CTCSS 103.5 Hz

    Simplex (daca va nimeriti prin zona…) 437.500 Mhz

    De asemenea, suntem interesati de rapoarte de urmarire de la radioamatori din intreaga tara si nu numai acestea ajutandu-ne sa vedem si performantele sistemului la diferite altitudini.

    Dorim sa multumim in special echipei de radioamatori de la Suceava pentru proiectarea si construirea sistemului de monitorizare radio VLF pentru meteori. O echipa deosebit de inimoasa cu oameni profesionisti si dornici sa ajute! Speram sa poata fi alaturi de noi in ziua lansarii si sa ne ajutam reciproc si la alte evenimente!

    Multumim YO8TLC (Cezar Lesanu), YO8AZQ (Adrian Done). Adrian Done a executat printre altele cablajele antenelor utilizate pe nacele.

    Si pentru ca veni vorba de antene multumim dlui YO3HJV (Adrian Florescu) pentru enorma inspiratie de a propune si utiliza antenele originale precum si pentru sfaturi si suport de-a lungul timpului (inclusive in zborurile anterioare)!

    NOTA:

    Prima lansare a avut loc cu succes, balonul atingand altitudinea de 30.995 m asl inainte de burst.

    Balizele APRS de localizare si telemetrie au fost urmarite de statii de sol ale radioamatorilor din Vatra Dornei, Constanta, Iasi, Bucuresti, Craiova, Budapesta, Sofia, Plovdiv samd.


    Disclaimer

    Acest site respecta Politica de Confidentialitate a Datelor Personale a Societatii Romane a Radioamatorilor.
     

    Continutul prezentului site este publicat sub incidenta Legii drepturilor de autor.

    Orice preluare de materiale se va face cu indicarea sursei printr-un link catre acest site.

    © 2008-2023

    Societatea Romana a Radioamatorilor

    Participarea la Tombola RadioMagazinYO este supusa unor Termeni si Conditii.

    Va recomandam parcurgerea acestora.